7 redenen waarom mensen een vriendschap behouden met hun exen: in Artikelen
 
 

7 redenen waarom mensen een vriendschap behouden met hun exen


Hoe ga jij om met je exen? Zijn het nog steeds kennissen die je zo nu en dan spreekt? Of zijn het vrienden uit je verleden, niet in het heden? Mensen gaan verschillend om met hun exen. Soms vermijden ze elkaar volledig, terwijl anderen in elkaars leven blijven… als vrienden.

Waarom mensen vrienden blijven met hun ex is voor wetenschappers lang een raadsel geweest. Omdat de redenen voor een breuk zo uiteenlopend zijn, geldt dat ook voor de redenen om vrienden te blijven. En zoals ze zeggen: het heeft voor- en nadelen om vrienden te blijven met een ex. Maar wat zijn nu de belangrijkste redenen om een ​​vriendschap met een ex-geliefde te onderhouden?

In een recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences hebben onderzoekers meer dan 300 volwassenen van middelbare leeftijd ondervraagd. Hen werd gevraagd naar de mogelijke redenen waarom mensen vrienden blijven met een ex op basis van hun eigen persoonlijke ervaringen. De deelnemers hadden genoeg te vertellen, want in totaal meldden zij meer dan 2.000 redenen waarom mensen vrienden blijven met een ex. Daarin kwamen zeven hoofdthema’s naar voren:

1. Betrouwbaarheid

Voorbeelden: “Ze luisteren naar me” en “Ik heb genoten van hun gezelschap”

2. Praktisch

Voorbeelden: “Ze kopen leuke cadeaus of eten voor me” en “Ik hoopte dat ik met een of meer van hun vrienden zou afspreken”

3. Aantrekkingskracht en liefde

Voorbeelden: “Ik ben nog steeds verliefd” en “Ik zou mijn leven zonder diegene niet kunnen voorstellen”

4. Kinderen en gedeelde bronnen

Voorbeelden: “We hebben samen kinderen” en “We werken samen”

5. Verminderde aantrekkingskracht

Voorbeelden: “Ik verloor alleen de seksuele interesse” en “Er waren weinig negatieve gevoelens na de breuk”

6. Behoud van sociale relaties

Voorbeelden: “Om onhandigheid in onze vriendengroep te voorkomen” en “Ik wil vrienden blijven met de vrienden van de ander”

7. Seksuele toegang

Voorbeelden: “De seks is goed” en “Om seks te blijven hebben”

Op zoek naar diepgang?

Ben je op zoek naar een goede dating app waar het om meer gaat dan oppervlakkige indrukken? Datingapp Lexa is het meest populair onder onze bezoekers.
Bekijk de beste app van Nederland