Profielfoto’s van je voorgang(st)ers beïnvloeden je toekomst: in Artikelen
 
 

Profielfoto’s van je voorgang(st)ers beïnvloeden je toekomst


In het sociale leven is het een gevestigd begrip dat je aantrekkelijker overkomt wanneer je met goed uitziende vriendinnen of vrienden rondgaat. Hun uiterlijke schoonheid maakt jou in de ogen van anderen een tikje mooier. Nu blijkt hetzelfde ook min of meer op te gaan bij online dating apps en gratis datingsites. Wanneer jouw profielfoto langs komt na de foto van een aantrekkelijke vrouw of man is de kans groter dat je een ‘ja’ klik krijgt. Zag de persoon vóór jou er niet zo best uit dan vergroot dit de kans dat de ’nee’ knop bij jou wordt ingedrukt.

Wetenschappelijk getest

Een groep onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam en de University of Sydney (Australië) heeft een wetenschappelijk onderzoek op deze issue los gelaten. Deelnemende studenten kregen achter elkaar zestig profielfoto’s van studenten uit het ander land te zien, waarbij ze met een ja of nee klik moesten aangeven of ze de persoon aantrekkelijk vonden of niet. Wanneer de onderzoekers de volgorde van de profielfoto’s bij verschillende deelnemers wijzigde bleek dat de gemiddelde beoordeling per gezicht ook veranderde. Het gros van de gezichten (89%) scoorde overall beter (meer ja klikken) indien ze volgden na een profielfoto die al positief was bevonden.

De traagheid van het brein

Leider van het onderzoek Erik van de Burg ziet de traagheid van ons brein als de bepalende factor. Hij meent dat bij het bekijken van profielfoto’s een reeds beoordeelde foto nog enkele seconden in het brein blijft hangen. ”Bij het zien van een nieuw gezicht is onze waarneming dus niet een zuivere waarneming van de realiteit, maar een combinatie van wat we op dat moment zien en wat we zojuist hebben waargenomen”, zegt Van der Burg.

Wat kan je met de resultaten van het onderzoek doen

Om op datingsites meer likes te krijgen van mannen of vrouwen moet je er dus voor zorgen dat jouw profielfoto tussen de ‘mooie mensen’ getoond wordt. Veel van de bekende sites bieden tegen betaling één of meerdere varianten op dit principe. Soms binnen een pakket van aanvullende diensten, en soms als aparte speciale dienst waarvoor je met credits kunt betalen. Het zou jammer zijn dat jij je droomdate misloopt omdat je voorgangster of voorganger er slecht uitziet.

Op zoek naar diepgang?

Ben je op zoek naar een goede dating app waar het om meer gaat dan oppervlakkige indrukken? Datingapp Lexa is het meest populair onder onze bezoekers.
Bekijk de beste app van Nederland