Het verschil tussen een datingsite en een relatie bureau: in Artikelen
 
 

Het verschil tussen een datingsite en een relatie bureau


Een datingsite is een moderne en vereenvoudigde vorm van relatie bemiddeling. Een laagdrempelig product van het internet waarbij je snel en makkelijk in contact kan komen met vrouwen of mannen voor een date, of meer (dating, duurzaam partnerschap). Datingsites zijn echter vrijwel volledig computergestuurd en hierdoor enigszins oppervlakkig en moeilijk controleerbaar.

Een relatie bureau heeft een traditionelere en striktere werkwijze bij het koppelen van alleenstaande mannen en vrouwen. Er wordt persoonlijke aandacht besteedt aan het screenen en begeleiden van kandidaten. Relatie bureaus proberen singles met elkaar in contact te brengen voor een duurzame relatie.

Om het verschil tussen deze beide vormen van relatie bemiddeling te bekijken is het handig om eerst naar enkele overeenkomsten te kijken.

  • Ze bieden beiden hun diensten online aan (ook de relatie bureaus die al veel langer dan het internet bestaan hebben hun activiteiten hier naartoe verplaatst).
  • Bij aanmelding krijg je een persoonlijke inlogcode op een beveiligd deel van de website.
  • Je maakt een profiel van jezelf aan en kan vrijelijk tussen de profielen van mannen en vrouwen in het bestand zoeken naar een geschikte kandidaat.
  • Je kan dé ideale levenspartner op de site tegenkomen.

Voordelen van een relatie bureau

Screening:

Relatie bureaus gaan normaliter alleen aan de slag voor vrijgezellen die op zoek zijn naar een vaste partner. Er wordt vrij secuur nagetrokken wat de werkelijke relatie status van de geregistreerden is en wat de intenties voor een relatie zijn. In de meeste gevallen zal het bureau een bemiddelingscoach naar de woning sturen voor een intakegesprek. Het voordeel van een solide screening betekent dat er op de site van het bureau:

  • geen nep profielen voorkomen
  • geen verouderde foto’s geplaatst worden
  • geen getrouwde of relatiegebonden mannen of vrouwen actief zijn
  • geen gedateerde profielen voorkomen (personen die niet langer op zoek zijn)

Begeleiding:

Na aanmelding bij een relatie bureau krijgt de kandidaat een bemiddelingscoach toegewezen. Deze helpt onder meer bij het selecteren van een partner, het leggen en onderhouden van het online contact tussen personen die matchen en het maken van de eerste offline afspraak. Vooral voor mannen en vrouwen met wat minder sociale vaardigheden kan de begeleiding van de coach essentieel zijn voor succes.

Voordelen van een datingsite

Lage kosten:

De standaard activiteiten zijn op de meeste datingsites gratis. Voor speciale functies en opties zul je vaak een periodiek abonnement (week, maand, kwartaal) moeten nemen of credits moeten kopen. Met enkele tientallen euro’s op jaarbasis kom je op de meeste datingsites heel goed weg. Succesvolle bemiddeling van een relatie bureau zal doorgaans enkele honderden euro’s kosten.

Flexibiliteit:

Op datingsites kun je in je eigen tempo en met je eigen agenda aan de slag. De computer van de site legt weinig beperkingen op. Dit kun je in je voordeel gebruiken, maar het kan eveneens door anderen in jouw nadeel gebruikt worden.

Geen zwart-wit verschil

Zoals aangegeven maken de verificatie van de leden en de persoonlijke begeleiding het verschil tussen een datingsite en een relatie bureau. Er bestaat echter geen strakke grenslijn tussen de twee. Zo bestaan er ook datingsites die strakker controleren op de identiteit en de gepresenteerde informatie van personen binnen hun bestand. Anderzijds zijn er ook relatie bureaus die hun diensten inzetten voor het arrangeren van minder serieuze relaties.

Op zoek naar diepgang?

Ben je op zoek naar een goede dating app waar het om meer gaat dan oppervlakkige indrukken? Datingapp Lexa is het meest populair onder onze bezoekers.
Bekijk de beste app van Nederland